Een merk easyvoyage

Top watersporten in de Gorges du Verdon

Gepubliceerd op: 25 mars 2024

De grootste kloven van Europa herbergen schatten van schoonheid rond het beukende water. Wildwatersporten in de kloven voor de durvers, watersporten gedreven door de wind, of rust en zacht leven op de smaragdgroene meren. Het is onmogelijk om je te vervelen in deze magische wereld. 

Van de sportiefste tot de rustigste, hier volgt een overzicht van het watersportaanbod waar je de hele zomer van kunt genieten in de Gorges du Verdon.

Canyoning

Canyoning combineert wandelen, klimmen, springen, zwemmen en abseilen. In de Gorges du Verdon zijn er verschillende routes waar je de canyons in kunt trekken, je een weg kunt banen tussen de rotsen en een duik kunt nemen in plassen water. De sprongen kunnen indrukwekkend zijn, net als het abseilen. Dit is zeker de watersport die de meeste adrenaline opwekt in de kloven.

Top watersporten in de Gorges du Verdon  -  visuel 1/1

De Canyon de l'Imbut wordt beschouwd als een van de meest opwindende en technische canyoningroutes in de Gorges du Verdon. Vanaf de Auberge des Cavaliers, dicht bij het Imbut-pad, is het ongeveer een uur lopen naar de ingang van de canyon, waar het avontuur begint: sprongen tot 10 meter voor de durvers, abseilen langs watervallen en lange stukken zwemmen in poelen. Een van de bijzondere kenmerken van de Imbut is de steilte op sommige plekken, waar je je omhuld voelt door de rotsen. De 'Styx', een deel van de canyon waar het water een netwerk van tunnels en grotten heeft uitgesleten, is een van de hoogtepunten van het avontuur. De route eindigt met de beklimming van de Vidal, een pad vol grotten en ladders. Dit laatste gedeelte vereist een goede fysieke inspanning en een goede uitrusting. Naast de hieronder beschreven uitrusting heb je een harnas met koord en afdaler nodig.

L'hydrospeed

Hydrospeed, of wildwaterzwemmen, is een andere spannende manier om de Verdon te ontdekken. Uitgerust met een drijver en zwemvliezen kun je je laten meevoeren door de stroming (ja, door de stroming, die erg sterk kan zijn!), helemaal ondergedompeld in het water. Deze activiteit biedt een dosis adrenaline en een unieke nabijheid tot het water.

Top watersporten in de Gorges du Verdon  -  visuel 1/1

Raften

Voor sensatiezoekers is raften op de stroomversnellingen van de Verdon een onvergetelijke ervaring. Onder begeleiding van ervaren gidsen navigeer je door de stromingen en golven en ontdek je de Gorges vanuit een heel ander perspectief. De activiteit is seizoensgebonden en afhankelijk van het waterdebiet van de dam.

.
Top watersporten in de Gorges du Verdon  -  visuel 1/1

De uitrusting die je nodig hebt voor wildwatersporten

Het is belangrijk om te onthouden dat deze sporten, ondanks het plezier dat je eraan beleeft, gevaarlijk kunnen zijn als je je niet aan de veiligheidsregels houdt of niet goed traint. 

Lifejacket: Verplicht voor uw veiligheid. En in elke kleur, afhankelijk van de club 😀

.

Helm: Aanbevolen voor technische cursussen, vooral in rotsachtige gebieden. Vind je dat je er belachelijk uitziet als je een helm draagt? Dat vind je zeker, maar niet meer dan je buurman. Dus zet hem op en geniet van de rit!

Waterdicht wetsuit : Sterk aanbevolen aan het begin en einde van het seizoen als het water kouder is. Onmisbaar bij hydrospeed, om te voorkomen dat je je knieën beschadigt aan scherpe rotsen.

Waterschoenen: Bescherm uw voeten in het water en op de rotsen. Bovendien, als je weet dat een groot deel van de warmte via de ledematen ontsnapt, aarzel je niet.

Bescherming tegen de zon : Hoed (ja, soms kan een pet onder een helm handig zijn om de zonnestralen uit je gezicht te houden), zonnebril en waterbestendige zonnebrandcrème.

Water en snacks: Belangrijk om gehydrateerd en energiek te blijven.

Waterdichte tas: Om dingen als uw telefoon en camera droog te houden.

Zeilen, windsurfen en windsurfen

Het meer van Sainte-Croix biedt perfecte omstandigheden voor zeilen, windsurfen en windsurfen, met regelmatige wind en een spectaculair landschap. Tal van resorts bieden verhuur aan voor beginnende of gevorderde zeilers.

Maar wat’s windsurf? Nou, het is als een windsurfplank met een folie, d.w.z. een kleine vleugel die in het water wordt geplaatst, vastgehaakt onder de plank; De wind tilt de plank uit het water, waardoor alleen de kleine vleugel het water raakt. Minder lift op het water betekent meer snelheid. Het is dus iets technischer dan windsurfen!

Kanoën 🛶

Kanoën is ongetwijfeld een van de beste manieren om de Gorges du Verdon te verkennen. Peddel in je eigen tempo en bewonder de adembenemende kliffen en natuur van de Gorges. Er zijn verschillende routes beschikbaar, geschikt voor alle niveaus, van het rustige water van het Lac de Sainte-Croix tot de meer technische delen van de canyon.

Minder bekend dan sommige van de meer bezochte routes is het parcours des basses Gorges du Verdon dat begint bij Quinson en leidt naar het Lac d'Esparron. Het is een afdaling van 10 kilometer door rustige gebieden met kristalhelder water.

Peddel

Paddleboarden is een leuke en toegankelijke activiteit waarbij je over het water glijdt terwijl je geniet van het landschap. Het is ideaal voor een dagje uit op Lac de Sainte-Croix of Lac d'Esparron, waar het kalme, heldere water je uitnodigt om de oevers en verborgen inhammen te verkennen. Je kunt alleen peddelen of met een vriend aan de peddel, want je kunt het ritme veranderen en zonnebaden als de ander het overneemt!

Top watersporten in de Gorges du Verdon  -  visuel 1/1

De elektrische boot 🚤

Trop sympa la location déun bateau électrique sur le lac de Sainte-Croix ou le lac d’Esparron. Ze worden per dag of halve dag verhuurd. Ze zijn nog steeds vrij duur (rond de €100 voor een halve dag voor een boot die plaats biedt aan 7/8 personen), maar wat een plezier om alle pontons in te halen en vanaf de oever of de haven de majestueuze Gorges in te varen. Een geweldige optie voor een dagje uit, met picknick en rosé op de boot. Je hebt geen vaarbewijs nodig; de boot is te huur voor volwassenen. Reserveer in het hoogseizoen een paar dagen van tevoren. Het enige waar je voor moet oppassen is de accu op de terugweg!

De Pédalo

Een leuke en goedkope optie om de kleintjes tevreden te houden, de pédalo is een must bij de meren van Sainte-Croix en Esparron. 

Glijbaan voor het hele gezin. Kinderen zullen de eerste paar minuten genieten, maar het is duidelijk dat de volwassenen het moeten overnemen als de kleintjes moe zijn en aan niets anders meer kunnen denken dan glijden, zwemmen en plezier maken.

La Baignade 🏊

Skateboarden op een meer? Oef, te gemakkelijk. En zo verfrissend. Er zijn geweldige rotsen langs de meren om op te springen! En er zijn geen haaien in de meren 🦈😁. Geen excuses meer om niet het water in te gaan!

Vissen

Voor degenen die niet nat willen worden, is er nog altijd de pêche 🎣! De meren en rivieren rond de Gorges du Verdon zitten vol met vis, zoals forel, snoek en baars. Dit is je kans om te genieten van de rust en stilte en te luisteren naar de geluiden van de natuur terwijl je ontspant. Vergeet je bobslee, je fles water en je zonnebrandcrème niet.

De mooiste campings en Gorges du Verdon

Derniers articles

Artikelen op bestemming

 

Corsica

 

Bretagne

 

Pays de Loire

 

Provence-Alpes-Côte d'Azur

 

Frankrijk

 

Italie