Een merk easyvoyage

Provençaalse specialiteiten om te ontdekken

Gepubliceerd op: 10 nov. 2023

Bijgewerkt: 1 févr. 2024

Provence is een van de regio's van Frankrijk met de meeste culinaire specialiteiten bevat. Het menu is zeer gevarieerd en elke stad en elk departement heeft zijn eigen specialiteiten. Tussen Nice, Marseille, Alpes-de-Hautes-Provence, Vaucluse... de keuzes zijn keuzes! Daarom nodigen we je uit om het beste van de Provence te ontdekken. van de Provence. 

Bouillabaisse

Een bouillabaisse is een van de niet te missen specialiteiten uit de Provence en meer specifiek uit Marseille. Dit soepachtige gerecht bestaat voornamelijk uit vis, groenten en kruiden, maar het wordt vooral vergezeld door de beroemde “rouille” een pittige saus die ook met brood wordt geserveerd.

Pistoussoep

Dit gerecht is een andere soep die representatief is voor de Provençaalse gastronomie. Het is eenvoudig van samenstelling, maar het zal je smaakpapillen verrukken. Het bestaat uit groenten, pasta (voornamelijk coquillettes) en kaas. Maar het hoofdingrediënt is de pistou, een bereiding van knoflook en basilicum die de smaak van dit gerecht perfect versterkt.

La Socca

Socca is een specialiteit rechtstreeks uit Nice! Het is heel eenvoudig te bereiden en wordt voornamelijk gemaakt van kikkererwtenmeel en olijfolie. Als de bereiding klaar is, wordt het op een grote bakplaat gebakken tot een soort pasteitje, dat vervolgens in stukken wordt gesneden en vaak in een cornucopia wordt geserveerd. Je zult vast dol zijn op dit daverende recept!

Aïoli

Als je een afspraakje hebt gepland, probeer dan de aïoli !

In dit gerecht vind je meestal gestoomde groenten met vis en een hardgekookt ei, vergezeld van een aïoli saus, een zeer knoflookachtige mayonaise! Vergeet na de aïoli je kauwgom niet!

Provençaalse sauzen

Het is onmogelijk om niet van daube provençale te houden! Dit gestoofde gerecht bestaat uit een basis van vleesstoofpot, je kunt kiezen uit rundvlees, lamsvlees, stierenvlees, wild zwijn of schapenvlees. Je kunt het marineren in Provençaalse wijn, wit of rood, met groenten naar keuze. Dit gezellige gerecht zal perfect zijn voor een van uw familiemaaltijden!

Pannenkoeken Marseillais

Zoals de naam al doet vermoeden, zijn panisses een specialiteit uit Marseille. Net als socca wordt het voornamelijk gemaakt van kikkererwtenmeel en olijfolie, met het verschil dat het wordt gebakken en geserveerd in de vorm van mini galettes!

De oliepomp

De pompe à olie is vooral bekend om ête worden geserveerd bij de 13 desserts, een niet te missen Provençal kersttraditie. Het recept bestaat voornamelijk uit bloem, water, sinaasappelschil en olijfolie. Het proeven van dit dessert brengt je diep in de Provençaalse tradities!

Calissons

Calissons zijn een typische traditie van de stad Aix-en-Provence. Deze zoete lekkernijen zijn gemaakt van amandelspijs, ijs, sinaasappelbloesem en gekonfijte meloen. Ze zijn altijd ovaal van vorm. Maar pas op, als je eenmaal je hand erin hebt is er geen houden meer aan!"

Le Tian

De Tian is een integraal onderdeel van de Provençaalse keuken. Hij bestaat voornamelijk uit groenten, aromatische planten en olijfolie, maar kan ook vlees of zelfs ei bevatten. Dit ovengebakken gerecht geeft je veel verschillende smaken en neemt je mee op reis!

Tapenade

In de Provence is geen aperitief compleet zonder een Ricard en een goede tapenade! Tapenade wordt eenvoudig gemaakt van geplette zwarte of groene olijven, olijfolie en knoflook. Bij deze préparatie kun je kleine toastjes toasten en je zult al je gasten tevreden stellen!

Derniers articles

Nieuws

 
Venise

Reis naar Venetië voor een lang weekend. Heb je aan kamperen gedacht?

Artikelen op bestemming

 

Marseille

 

Cassis

 

Porquerolles

 

Corsica

 

Bretagne

 

Pays de Loire

 

Provence-Alpes-Côte d'Azur

 

Frankrijk

 

Italie