Le MAG

camping

Par

De Dordogne is een weidse en mooie regio in Frankrijk met talloze bezienswaardigheden om te bezoeken, monumenten om te ontdekken en specialiteiten om te proeven.  De Dordogne is al sinds de préhistorie bewoond en daar getuigen de talloze grotten met prehistorische schilderingen, waaronder de beroemde grotten van Lascaux van.

De Dordogne staat ook bekend vanwege de middeleeuwse kastelen waar kinderen zich nobele ridders kunnen wanen en middeleeuwse steden met een rijke geschiedenis en pittoreske straatjes.

Dordogne of Périgord, twee namen die door elkaar worden gebruikt om een en dezelfde regio aan te duiden, de bewoners van de Dordogne worden trouwens “Périgourdins” genoemd. De Périgord is tegenwoordig verdeeld in vier kleuren: ‘Noir’, ‘Vert’, ‘Blanc’ met Périgueux in het centrum en de Périgord ‘Pourpre’, de streek van Bergerac en de wijngaarden.

Tijdens een vakantie in de Périgord mag u deze 10 bezienswaardigheden onder geen beding missen.

 


1 - De grotten van Lascaux


 

De grotten van Lascaux zijn wereldwijd bekend vanwege de buitengewone kwaliteit van de ongeveer 17.000 jaar oude grotschilderingen.   De schilderingen stellen voornamelijk dieren voor, zoals bizons, paarden en herten. De gebruikte kleuren zijn met name zwart, bruin en rood. De grotten van Lascaux werden in 1940 ontdekt en worden beschouwd als een van de grootste archeologische ontdekkingen van de 20e eeuw.

Helaas zijn de grotten sinds 1963 gesloten voor publiek vanwege de schade die menselijke aanwezigheid aanricht.

Maar gelukkig  werd in 1983 een repliek, Lascaux II, geopend die toegankelijk is voor bezoekers.

©Semitour Périgord

 

Lascaux IV is ludiek en interactief, en wordt niet met een toorts maar met een tablet bezocht.

De grotten van Lascaux zijn sinds 1979 geklasseerd als UNESCO werelderfgoed en worden beschouwd als een parel van prehistorische kunst.

 

Als u de grotten van Lascaux met het gezin bezoekt, ga dan ook naar de Thot, een interpretatiecentrum in Montignac, in de buurt van de grotten van Lascaux.

Dit centrum biedt pedagogische en interactieve activiteiten voor het hele gezin om de muurschilderingen en het dagelijkse leven van de prehistorische mens beter te begrijpen.

De kinderen amuseren zich met het ontdekken van de permanente expositie over de prehistorie, door levende prehistorische dieren te bekijken in het park en ze kunnen meedoen aan workshops archeologische opgravingen.

 


2 - Het kasteel van Monbazillac


 

Wie nog nooit Monbazillac heeft gedronken, moet echt even naar het kasteel van Monbazillac om te proeven. Behalve de witte likeurwijn staat het kasteel in de buurt van Bergerac dat in de 16e eeuw is gebouwd, ook bekend om de prachtige architectuur en de ligging op de hooggelegen befaamde wijngaarden!

 

©Dordogne Libre

 

Het bezoek aan het kasteel omvat de rijkelijk gedecoreerde ontvangstzalen en wandelingen in het park en de tuinen om te genieten van het prachtige uitzicht om de omliggende omgeving.

 

Aan het eind van het bezoek gaat u even naar de winkel van het kasteel om een paar flessen wijn of langs de cave om de wijnen uit de streek of de beroemde witte wijn van Monbazillac te proeven.

©Déclic & Décolle

 

Naast het bezoek aan het kasteel en het proeven van de wijn, kunnen bezoekers ook profiteren van een interpretatieruimte waar interactieve exposities worden aangeboden over de geschiedenis van de streek en de lokale wijnbouw.

3 - De kastelen van Bridoire en Tiregand


 

Spelenderwijs de geschiedenis ontdekken van twee atypische en ludieke kastelen in de omgeving van Bergerac in de Périgord Pourpre.

 

Het kasteel van Bridoire ligt in de Pays d’Alice, een regio in de Périgord Pourpre. De Pays d'Alice dankt zijn naam aan Alice, een personage dat gecreëerd werd door de schrijver Lewis Carroll.

 

Het kasteel van Bridoire is een emblematische plek in de Pays d'Alice met  ouderwetse spelen, het Labyrint en de Mysterieuze vallei, een escape game en de renaissance architectuur. Bezoekers ontdekken hier de rijkdom en diversiteit van de Périgord die door de eeuwen heen een inspiratiebron was voor het werk van talloze schrijvers en artiesten.

©Les_Conteurs

 

Daarna gaat u naar het kasteel van Tiregand, in Creysse, in het hart van het universum van Arsène Lupin, het personage dat gecreëerd werd door de schrijver Maurice Leblanc. De eigenaar van het kasteel liet zich hierdoor inspireren bij het aanleggen van zijn ontdekkingsparcours.

Tijdens een immersief bezoek van anderhalf uur kunt u in het kasteel een enquête van Monsieur Lupin oplossen begeleid door acteurs in kleding uit die tijd. Deze activiteit is leuk voor groot en klein.

 

Bovendien organiseert het kasteel in de zomer op woensdagavond een garden party met mooie verlichting, muziek, spelen en streekproducten.

4 - Saint-Léon-sur-Vézère, grotwoningen 


 

Saint-Léon-sur-Vézère is een pittoresk dorpje in de Périgord Noir midden in een weelderig groene vallei die beschouwd wordt als een van de mooiste dorpen van Frankrijk.

Het dorp is beroemd vanwege de indrukwekkende grotwoningen site, la Roque Saint-Christophe met een adembenemend uitzicht op de vallei van de Vézère.

 

©Dordogne Libre

 

De locatie bestaat uit een kalkklif die over de rivier uitkijkt met een tiental grotopeningen die in de kalksteen zijn uitgehouwen.

U komt er via een aangelegde wandelroute en u kunt de site met een gids bezoeken om meer over de geschiedenis van de klif en de bewoners te weten te komen.

 

In de zomer worden er in Saint-Léon-sur-Vézère avondmarkten en festivals georganiseerd en diverse buitenactiviteiten zoals zwemmen, kano-kajakvaren en wandelen.

5 - Sarlat, hoofdstad van de Périgord Noir


 

Sarlat is een middeleeuwse parel waarvan de architectuur perfect bewaard is gebleven, ideaal om door de smalle geplaveide straatjes te wandelen tussen de natuurstenen huizen en historische gebouwen.

 

© Dordogne Libre

 

Sarlat staat bekend om de overdekte markt waar verse streekproducten verkocht worden.

En vanwege de lokale specialiteiten die wereldwijde faam genieten: foie gras en truffels. De vin de Bergerac wordt in de Périgord Pourpre gevierd, in de stad die de wijn zijn naam gaf.

 

Filmfans kunnen op zoek gaan naar filmlocaties van talloze films zoals “Les Misérables” uit 1983, “Jeanne d’Arc” van Luc Besson of “Le Chocolat” met Juliette Binoche en Johnny Depp.

 

En de stad organiseert het hele jaar door festivals, zoals het filmfestival (in november) en het straatkunstfestival (in mei). 


6 - Périgueux, hoofdstad van de Périgord Blanc


 

Périgueux is DE plek om 2000 jaar geschiedenis te ontdekken met 44 gebouwen die geklasseerd zijn als Historische monumenten.

De kathedraal Saint-Front die gebouwd werd in de 12e eeuw in Romaans-Byzantijnse stijl. is sinds 1998 geklasseerd als Unesco-werelderfgoed.  De kathedraal wordt gesierd door een massieve achthoekige koepel met daar bovenop een klok ondersteund door acht zuilen.

De daken van de kathedraal kunnen bezocht worden en bieden een prachtig uitzicht over de stad. Bezoekers gaan via een wenteltrap met 178 treden naar de daken!

 

De kathedraal is gebouwd tussen de middeleeuwse pittoreske straatjes van Périgueux met buitengewoon goed behouden gebleven vakwerkhuizen.©Déclic & Décolle

 

Het museum Vesunna dat ontworpen is door de architect Jean Nouvel heeft mooie Gallo-Romeinse overblijfselen. Hier worden animaties voor kinderen en een schattenjacht door de stad georganiseerd.

De markt van Périgueux is bekend in de hele streek vanwege de rijkdom en diversiteit van de verse streekproducten.

 

En Périgueux ligt aan de oevers van de Isle, midden in de vallei van deze rivier.

Wilt u een route door de Dordogne plannen die langs Périgueux gaat? Download het reisboekje “Journey to the Isle Valley” om niets te missen in deze prachtige streek.
7 - Bergerac, hoofdstad van de Périgord Pourpre


 

Bergerac staat bekend om de wijnen, met name de Bergerac en de Monbazillac die geproduceerd worden in de wijngaarden van de streek en die deel uitmaken van het Franse erfgoed.

In de stad komt u dus talloze winkeltjes en wijnhandelaren tegen waar u de beste wijnen van de streek kunt proeven.

 

Het historische centrum van Bergerac heeft veel kleurige vakwerkhuizen langs geplaveide straatjes. De Dordogne loopt door de stad. In de zomer biedt de rivier koelte met verschillende watersportactiviteiten.

 

@Déclic & Décolle

 

Liefhebbers van oude gebouwen kunnen naar de Saint-Jacques kerk, een gotische kerk uit de 13e eeuw. De kerk heeft een toren van 54 meter die van ver te zien is en een prachtig versierd portaal heeft.

Naast de geschiedenis en de architectuur is de kerk ook interessant vanwege de spirituele betekenis; het is een belangrijk pelgrimsoord op weg naar Santiago de Compostella.

Elk jaar in mei organiseert de stad het Festival Jazz Pourpre en Périgord, dat muzikanten uit de hele wereld en duizenden bezoekers trekt. 

 

En voor fans van Franse literatuur is de stad een must, want Cyrano de Bergerac, het personage uit het beroemde theaterstuk van Edmond Rostand, is afkomstig uit de stad.

8 - De Bastides van de Périgord


 

De Bastides van de Périgord zijn steden die gesticht zijn in de middeleeuwen, met name in de 13e en 14e eeuw in het zuidwesten van Frankrijk. Ze zijn gebouwd volgens een regelmatige dambordmodel, met straten die elkaar loodrecht kruisen rond een centraal plein. De Bastides waren meestal omringd door vestingmuren en hadden een defensieve architectuur, met vakwerkhuizen en open bogen op het centrale plein om de handelaren en reizigers te beschermen tegen barre weersomstandigheden.

 

Enkele van de mooiste Bastides van de Périgord zijn onder andere Monpazier, Eymet, Domme, Saint-Aulaye en Issigeac. Deze steden zijn tegenwoordige populaire toeristische bestemmingen met gotische kerken, vakwerkhuizen en gezellige pleinen.

 

©Dordogne Libre

 

Een bezoek aan de Bastides van de Périgord laat toeristen kennis maken met de geschiedenis en de cultuur van de streek en de lokale ambachtelijke tradities zoals potten- en mandenmakerij. De steden bieden ook een geweldige streekkeuken met specialiteiten zoals foie gras, magret de canard en Bergerac wijnen.

 

Om uw bezoek van de Bastides van de Périgord aan te vullen kunt u het reisboekje “Journey in the Country of Bastides” van de Région Dordogne-Périgord downloaden.

 

 


9 - De grotten van Maxange


 

De grotten van Maxange zijn een natuurwonder, ze bieden een prachtig spektakel van kristalformaties die prachtig belicht zijn zodat een magisch spektakel ontstaat!

 

 

©Maxange

 

Het bijzondere hieraan is de vorming van gipskristallen waardoor ze een spectaculair en uniek aspect hebben. Bezoekers ontdekken hier een aaneenschakeling van zalen versierd met stalactieten, stalagmieten, draperieën en andere kristalformaties die gedurende duizenden jaren door het water zijn gevormd. Het bezoek met gids duurt ongeveer een uur en maakt het mogelijk deze natuurwonderen te bekijken en meer te weten te komen over de geologie en geschiedenis van de streek. De grotten van Maxange worden beschouwd als een van de mooiste grotten van Frankrijk, het is en bezienswaardigheid die liefhebbers van de natuur en geologie niet mogen missen.

10 - Het Ecomusée de la truffe in de Périgord Blanc


 

Het Ecomusée de la Truffe in Sorges in de Périgord Blanc is een plek waar u kennis kunt maken met de truffel, een zeer populaire paddenstoel in de gastronomische keuken. Het museum biedt een interactief bezoek om de geheimen van de truffel te leren kennen, de geschiedenis, de teelt, de oogst en de bereiding. Bezoekers ontdekken ook truffelvelden, kunnen demonstraties met truffelhonden bijwonen en deelnemen aan culinaire workshops of producten met truffels proeven.

 

 

© Luc Fauret

 

Het ecomuseum is gevestigd in een oude oliemolen uit de XIXe eeuw die voor de gelegenheid werd gerenoveerd. Het bezoek aan het ecomuseum is een unieke ervaring voor liefhebbers van gastronomie en de natuur.